Mrswinchester » Specials » Naar de advocaat

Advocaat, wat doet hij en wanneer heb je hem nodig?

Er zijn leukere dingen te bedenken dan een bezoek aan een advocaat. Toch is het in sommige gevallen onvermijdelijk. Maar wanneer wat doet een advocaat nu precies? En wanneer heb je een advocaat nodig? In deze special vind je informatie over het beroep advocaat, wat hij of zij precies doet en in welke gevallen je een advocaat kunt inschakelen.

Het beroep advocaat

De eerste advocaten waren redenaars in de Griekse Oudheid. Dit waren niet echte advocaten zoals we dat vandaag de dag kennen. Redenaars traden op voor de partij door het woord te voeren, maar daarnaast hielden zij ook gewone toespraken. Vandaag de dag lijkt het beroep advocaat in niets op wat een Griekse redenaar deed. Een advocaat doet meer dan alleen maar het woorden voeren voor een cliënt.

Wat doet een advocaat?

Advocaat is een veelzijdig beroep. Het is de tendens van deze tijd dat de advocaat zich meer en meer specialiseert in dat gedeelte van het Nederlands recht dat hem het beste ligt. Ondanks de specialisatie is het een veelzijdig beroep. Over het algemeen is een advocaat veel onderweg. Naar de rechtbank, naar afspraken, naar netwerkbijeenkomsten. Hij ontmoet veel mensen uit verschillende lagen van de samenleving en een werkdag zal, in veel gevallen, er telkens verschillend uitzien. Een advocaat stelt processtukken op, berekent alimentatie, adviseert, correspondeert, behartigt de belangen van cliënten tijdens een zitting bij de rechtbank, kan als mediator fungeren, en ga zo maar door.

Wanneer naar de advocaat?

Het is te hopen dat je nooit naar een advocaat hoeft. Het zijn geen leuke redenen waarom een bezoek aan een advocaat gewenst is. Toch zijn er situaties waarin je niet zonder kunt. Als je wilt scheiden bijvoorbeeld. Echtscheidingsprocedures verlopen altijd bij de rechtbank. Je kunt niet zelf zo’n procedure opstarten, dit kan alleen een advocaat doen. Overige voorbeelden van situaties waarbij je een advocaat zou kunnen inschakelen:
  • Echtscheiding (zoals al genoemd);
  • Alimentatie;
  • Ouderschapsplan;
  • Arbeidsgeschil;
  • Huurgeschil;
  • Burenruzie;
  • Etcetera.
Echtscheiden doe je zo!

Echtscheiden doe je zo!

De kogel is door de kerk. Je wilt scheiden. Misschien heb je de beslissing samen genomen met je partner of misschien ben je na de zoveelste knallende ruzie de deur uitgelopen en zit je op de bank bij…
De vechtscheiding, een lange en meeslepende procedure

De vechtscheiding, een lange en meeslepende procedure

Het zou zo maar eens in de top tien van je ergste nachtmerries kunnen staan. Scheiden van je partner. Nu is een echtscheiding nooit leuk, maar als zoiets uitmondt in een vechtscheiding ben je verder v…
Ouderschap na scheiding, hoe pak je dat aan?

Ouderschap na scheiding, hoe pak je dat aan?

Tijdens, maar ook na een echtscheiding kunnen ouders nogal eens verschillen van mening over bijvoorbeeld de verzorging van de kinderen, over hoe de omgangsregeling eruit moet zien of over waar de kind…
Gepubliceerd door Mrswinchester op 18-02-2014, laatst gewijzigd op 01-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Centraal Bureau voor Statistiek
  • Radboud Universiteit Nijmegen (Professionalisme en managerialisme in de advocatuur. Een onderzoek naar de status van advocaat in Nederland)